Bellarosa burgonya

A Bellarosa burgonya egy igen korai érésű, hazánkban keresett burgonya fajta. Hazánkba a 16. század közepén került a burgonya és azóta termesztik számos fajtáját. A nemesítések a 19. század közepétől kezdődtek hazánkban. Onnan való számos ismert fajta – például Gülbaba, Margit, Aranyalma, a Korai sárga vagy akár a Gondűző is. Ezeknek a nemesítéseknek köszönhető, hogy a burgonya betegségeivel, károkozóival szemben egyre ellenállóbb fajtákkal találkozhatunk.

Hazánkban a burgonya rendkívül nagy népszerűségnek örvend. Ismerik és termesztik évszázadok óta. Népszerűségét mutatja az is, hogy a burgonya szezonban országszerte különböző településeken tartanak Krumplifesztiválokat. Ezeken a rendezvényeken a számos gasztronómiai és kulturális program mellett lehetőség van burgonya vásárlásra is.

Bellarosa burgonya jellemzői

A Bellarosa egy nagyon korai érésű, rendkívül magasra növő, népszerű burgonya fajta. Lombozata közepesen fogékony a burgonyavészre. A gumói pedig a varasodással szemben mérsékelten rezisztensek. A burgonya-fonál féreggel szemben teljesen ellenálló. Ez a fajta burgonya jól viseli a hőséget és a szárazságot is. Azonban igényli az egyenletes tápanyag és vízellátást a kiegyenlített terméshozam érdekében. Burgonyavész ellen azonban növényvédelem szükséges.

A lombozata jellemzően magas növekedésű, melynek erőteljes levélzete van. Ibolya színű virágokat nevel. Rendkívül korán betakaríthatók korai növekedésű gumói. A gumója nagy méretű, ovális alakú, kiegyenlített formájú. A Bellarosa burgonya külső héjszíne rózsaszínes, a belső színe világos sárga, rendkívül bőségesen terem. Hazánkban főleg ezek a vöröses héjú, fehér húsú típusú burgonya fajták a kedveltebben. A sárga burgonya fajták iránt csak az utóbbi időben kezdett növekedni az érdeklődés.  

Bellarosa krumpli felhasználása

Sokszor problémát jelent az egyre nagyobb burgonya kínálatban eldönteni, hogy milyen fajtát is vásároljunk. Annál is inkább, mert nem minden krumpli jó főzni, vagy sütni. Sokszor nehezíti a választást, hogy a bevásárlóközpontok kínálatában ömlesztve – helytelenül – kerül ki a burgonya, ahol össze is tudnak keveredni a fajták.

A burgonyákat felhasználásuk szerint 4 kategóriába sorolják:

  1. A – Salátának való
  2. B – Főzésre való
  3. C – Sütésre alkalmas
  4. D – Teljesen szétfővő

Ezeknek az információknak a burgonya csomagolásán is rajta kéne lenniük. Azonban sokszor csak a szakértő szem tudja megkülönböztetni igazán a különböző fajtákat. A Bellarosa jól felhasználható fajta, mely a felhasználása szerinti csoportosítás alapján a főzni való kategóriába tartozik. Kiváló alapanyaga a paprikás krumplinak és a rakott krumplinak egyaránt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom