Balatoni rózsa

A Balatoni rózsa egy magyar nemesítésű, hazánkban rendkívül népszerű burgonya fajta. Hazánkba a 16. század közepén került a burgonya és azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ezt mutatja az is, hogy a burgonya szezonban országszerte számos helyen tartanak Burgonyafesztiválokat. Ezzel is köszöntve a népszerű zöldséget és a termelőket egyaránt. A burgonya azonban nemcsak hazánkban, az egész világon nagyon népszerű és mivel rendkívül jól alkalmazkodik, szinte mindenhol termesztett növény.

Hazánkba a 19. század közepétől fogtak burgonya nemesítésbe. Ebben az időben több fajta – többek között a Gülbaba, a Margit, az Aranyalma – került minősítésre. Ezzel egyidőben indult a rezisztens fajták nemesítése is, hogy a burgonya főbb kórokozóival szemben ellenállóbb fajtákat hozzanak létre.

Balatoni rózsa burgonya fajta jellemzői

A Balatoni rózsa egy korai tenyész idejű, (kb. 95 nap) magyar nemesítésű, népszerű burgonya fajta. Rendkívül jól alkalmazkodik a környezethez. Nagyon jól ellenálló fajta, mely rezisztens az Y-vírussal, a levélsodródás vírussal szemben is. A lombfitoftórával és gumóvarasodással szemben közepesen fogékony. Gumókötésének száma 8-10 db tövenként. A szárazanyag tartalma közepes: 19-20% körüli.

A lombozata jellemzően alacsony méretű, erős szárú, melyen nagy, matt zöld leveleket növeszt. A gumója ovális, nagy méretű, kiegyenlített formájú. A Balatoni rózsa külső héjszíne rózsaszínes, a belső színe világos sárga, rendkívül mutatós. Hazánkban főleg ezek a vöröses héjú, fehér húsú típusú burgonya fajták a kedveltebben. A sárga típusúak kevésbé népszerűek, bár azokból is egyre többfajta megtalálható a piacok, üzletek polcain.

Balatoni rózsák felhasználása

A burgonyákat felhasználásuk szerint 4 kategóriába sorolják:

  1. A – Salátának való
  2. B – Főzésre való
  3. C – Sütésre alkalmas
  4. D – Szétfővő

A betűrendi felsorolást a csomagoláson minden esetben fel kellene tüntetni, ezzel is megkönnyítve a háziasszonyok dolgát.

A Balatoni rózsa fajta rendkívül jól felhasználható fajta, mely könnyedén pucolható és nem feketedik pucolás után sem. A felhasználása szerinti csoportosítás alapján a főzni való kategóriába tartozik, de rendkívül jól használható sütéshez is. Kiváló alapanyaga a paprikás krumplinak és a rakott krumplinak egyaránt. Hosszú nyugalmi idejű, jól tárolható burgonya fajta.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom