Amorosa burgonya

Az Amorosa burgonya egy korai érésű, igen kedvelt burgonya fajta hazánkban.  A burgonya nemcsak a gasztronómiában, de a népi gyógyászatban is nagy szerepet játszik már hosszú ideje. Annak ellenére, hogy csak a 16. század közepén került hazánkban, úgy megszoktuk, olyan népszerű, hogy akár azt is hihetnénk mindig jelen volt hazánkban is. Pedig nem, mert Dél-Amerikában – Peruban és Chilében – őshonos.

Onnan ismertették meg a spanyol és angol hódítók először Európa, majd a világ más táján élő népekkel is. Nagyon hamar elterjedt, a 18. századra, már a világon mindenhol ismerték és számos helyen termesztették is. Hiszen rendkívül jó alkalmazkodó képessége ezt is lehetővé tette.  Nemcsak az élelmezésben – amely a takarmány burgonya segítségével az állatok etetését is lehetővé teszi, de a szesz- és gyógyszeriparban is felhasználják.

Amorosa burgonya jellemzői

Az Amorosa egy igen korai érésű, rózsaszín héjú, sárga hús színű, burgonya fajta.  A bokor közepesen magas méretű, szárleveles típusú. Levele középzöld színű, levélkéi közepes méretűek. Fehér színű virágokat hoz, melyek mérete szintén közepes nagyságú.

Jól alkalmazkodó fajta, rendkívül bőven terem. A levélsodróval, Y-vírussal és a sugárgombás varasodással szemben igen jól ellenáll.  

A gumója szabályos formájú, ovális, nagyon jó ízű, primer termesztésre is ajánlott fajta. A burgonya külső héjának a színe rózsaszín, a belső hússzíne világos sárga, nagy méretű, mutatós. Széles körben felhasználható, rendkívül jól tárolható, ízletes burgonya fajta. Alacsony a keményítő tartalma.

Az Amorosa krumpli felhasználása

Ez a népszerű vörös héjszínű burgonya elsősorban salátáknak és főzésre használható.

A burgonya felhasználási módja szerint a A,B – vagyis a salátának való és a főznivaló kategóriába sorolják. Ez azt jelenti, hogy a keményítő tartalma az egyes kategóriák közötti határértéken mozog. A burgonyát felhasználásuk szerint négy kategóriába sorolják. Ezek a következők:

  • A – Salátának való
  • B – Főzni való
  • C – Sütésre való
  • D – Szétfővő – főleg ipari felhasználásra alkalmas fajták

Ezeket a kategória jelzéseket a csomagolásokon is fel kell tüntetni, megkönnyítendő a háziasszonyok dolgát.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom