Tartalomjegyzék
Az Amorosa burgonya egy korai érésű, igen kedvelt burgonya fajta hazánkban. A burgonya nemcsak a gasztronómiában, de a népi gyógyászatban is nagy szerepet játszik már hosszú ideje. Annak ellenére, hogy csak a 16. század közepén került hazánkban, úgy megszoktuk, olyan népszerű, hogy akár azt is hihetnénk mindig jelen volt hazánkban is. Pedig nem, mert Dél-Amerikában – Peruban és Chilében – őshonos.
Onnan ismertették meg a spanyol és angol hódítók először Európa, majd a világ más táján élő népekkel is. Nagyon hamar elterjedt, a 18. századra, már a világon mindenhol ismerték és számos helyen termesztették is. Hiszen rendkívül jó alkalmazkodó képessége ezt is lehetővé tette. Nemcsak az élelmezésben – amely a takarmány burgonya segítségével az állatok etetését is lehetővé teszi, de a szesz- és gyógyszeriparban is felhasználják.
Amorosa burgonya jellemzői
Az Amorosa egy igen korai érésű, rózsaszín héjú, sárga hús színű, burgonya fajta. A bokor közepesen magas méretű, szárleveles típusú. Levele középzöld színű, levélkéi közepes méretűek. Fehér színű virágokat hoz, melyek mérete szintén közepes nagyságú.
Jól alkalmazkodó fajta, rendkívül bőven terem. A levélsodróval, Y-vírussal és a sugárgombás varasodással szemben igen jól ellenáll.
A gumója szabályos formájú, ovális, nagyon jó ízű, primer termesztésre is ajánlott fajta. A burgonya külső héjának a színe rózsaszín, a belső hússzíne világos sárga, nagy méretű, mutatós. Széles körben felhasználható, rendkívül jól tárolható, ízletes burgonya fajta. Alacsony a keményítő tartalma.
Az Amorosa krumpli felhasználása
Ez a népszerű vörös héjszínű burgonya elsősorban salátáknak és főzésre használható.
A burgonya felhasználási módja szerint a A,B – vagyis a salátának való és a főznivaló kategóriába sorolják. Ez azt jelenti, hogy a keményítő tartalma az egyes kategóriák közötti határértéken mozog. A burgonyát felhasználásuk szerint négy kategóriába sorolják. Ezek a következők:
- A – Salátának való
- B – Főzni való
- C – Sütésre való
- D – Szétfővő – főleg ipari felhasználásra alkalmas fajták
Ezeket a kategória jelzéseket a csomagolásokon is fel kell tüntetni, megkönnyítendő a háziasszonyok dolgát.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya
Vissza a kategória cikkeihez