Agria burgonya

Az Agria burgonya egy sárga, igen kedvelt burgonya fajta hazánkban.  Bár elsősorban a rózsaszínes héjszínű és világos hússzínű burgonya fajták keresettek itthon, főleg a Balatoni rózsa, vagy a Desire. Pedig egyre nagyobb a kínálat a sárga burgonya fajtákból is, mégis ragaszkodunk a rózsaszínű – rózsa fajtájú burgonyákhoz. A sárga színűek is számos módon felhasználható, jó ízű burgonyák.

A burgonya nemcsak hazánkban, hanem az egész világon az egyik legfontosabb alap élelem. Közel 140 országban termesztik a sarkkörtől az egyenlítőig, mivel rendkívül jó alkalmazkodó képességű növény.  A 16. században került Európába – ez a Dél-Amerikában őshonos növény – és a 18. századra már az egész világon ismerték és szinte mindenhol termesztették. A búza, rizs és kukorica után az legnagyobb mennyiségben termesztett élelem. Nemcsak nekünk, de az állatoknak is fontos eledele a takarmány burgonya, sőt ipari feldolgozása is jelentős. Ugyanis a szesz- és keményítőiparnak is fontos alapanyaga. Bár hazánkban kevésbé használatosak ezek a feldolgozási módjai a burgonyának.

Agria burgonya jellemzői

Az Agria az egyik legkedveltebb közép-késői érésű, sárga héjú burgonya fajta.  Jól alkalmazkodó fajta, szinte bárhol megél. Megfelelő tápanyagellátás és öntözés mellett kiegyenlített termést hoz. A levélsodróval, varasodással szemben közepesen ellenálló, de az Y-vírussal, valamint a lomb és gumó fitoftórával szemben nagyon ellenálló.

A gumója hosszúkás, ovális, rendkívül nagy méretű. Közepes darabszámú, de nagy mérete miatt magas terméshozamot biztosít. Széles körben felhasználható, rendkívül jól tárolható, ízletes burgonya fajta.

Az Agria burgonya külső héjának a színe sárga, a belső hússzíne krémsárga, nagy méretű, mutatós. Bár hazánkban még mindig főleg a vöröses héjú, világos húsú burgonya fajták a keresettek. Dea sárga héjú burgonyák is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ennek megfelelően egyre több sárga burgonya fajta található a piacok, üzletek kínálatában.

Az Agria burgonyák felhasználása

Ez a népszerű sárga színű burgonya elsősorban sütésre használható. Rendkívül jó hasábburgonya és kiváló chips alapanyag. Leginkább ilyen formában találkozhatunk vele.

A burgonya felhasználási módja szerint a C – vagyis sütni való kategóriába sorolják. A burgonyát ugyanis felhasználásuk szerint négy kategóriába sorolják, melyet a gumók keményítő tartalma határoz meg. Ezek a következők:

  • A – Salátának való
  • B – Főzni való
  • C – Sütésre való
  • D – Teljesen szétfővő

Ezeket a kategória jelzéseket a csomagolásokon is fel kell tüntetni, megkönnyítendő a háziasszonyok dolgát.

Burgonya kisokos – Serpenyős sárga burgonya | Lidl:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom